Ring Walcheren buigt zich over krimp

Interieur Dorpskerk Aagtekerke

AAGTEKERKE – De Ring Walcheren buigt zich op donderdag 9 november over het thema krimpende gemeenten. Deze begint om 19.30 uur in de dorpskerk van Aagtekerke.

Secretaris Lenie Molendijk van de ring meldt het volgende over deze bijeenkomst: ,,Onze ring telt 22 gemeenten. Sommige daarvan zijn behoorlijk groot, maar er zijn, zeker in de dorpen, ook kleine, kwetsbare gemeenten. Vaak is de bezetting van de kerkenraad lastig geworden, waardoor het uitvoeren van allerlei taken op een paar schouders neerkomt. Toch willen de meeste kerken het liefst zelfstandig blijven en elke zondag in het eigen kerkgebouw een dienst houden. Maar hoe dan?
De classis Delta heeft alle mogelijkheden en scenario’s voor kleine, kwetsbaar wordende gemeenten op een rij gezet. Er blijkt veel meer mogelijk dan velen denken, en met wat creativiteit en samenwerking kan een kleine gemeente nog lang present blijven op het dorp. Op 9 november gaan we dat met elkaar ontdekken tijdens een bijeenkomst voor ambtsdragers, taakdragers en geïnteresseerde gemeenteleden.”

Aan de orde komt de in april 2022 door de Classis Delta uitgegeven brochure “Als de gemeente klein en kwetsbaar wordt”. Klik hier waneer u deze wilt lezen. Bart van Noord zal tijdens de bijeenkomst spreken. Hij werkt als zelfstandig gemeentebegeleider in de classis Delta en als ouderenpastor in Goes.