Sjoel Middelburg viert 25 jaar herinwijding

MIDDELBURG – De Joodse Gemeente Zeeland vierde tijdens het Chanoekafeest op 29 november 2019 dat precies 25 jaar eerder de herbouwde sjoel van Middelburg opnieuw werd ingewijd.

De synagoge in Middelburg

Heleen Pasma uit Middelburg, vrijwilliger in kerk en synagoge schrijft:

Tot op vandaag is het een springlevend monument gebleken. Geïnitieerd door de Stichting Synagoge Middelburg en meegeholpen door al die grote en kleine organisaties in Zeeland en ver daarbuiten, met subsidies van grote omvang, maar ook met kwartjes en dubbeltjes in de collectezakken in kerken.
Tijdens talloze rondleidingen in deze 25 jaar heb ik bij vele bezoekers de betrokkenheid ervaren: Wat mooi dat dit er weer is, ‘onze eigen Zeeuwse sjoel…’

Dit jubileum is door de Joodse Gemeente Zeeland (JGZ) aangegrepen om een eigen nieuwe Tora-rol te laten schrijven, onmisbaar voor de synagogediensten. U zou daarin kunnen delen, mocht u dat willen.

Deze mail schrijf ik op persoonlijke titel, niet als bedelbrief maar om mijn dankbaarheid met u te delen.
Dankbaarheid dat tot stand is gebracht wat ons voor ogen stond : een thuis voor de Joodse gemeenschap van Zeeland bouwen.
En dankbaarheid dat de sjoel is uitgegroeid tot zoveel meer dan we destijds verwachtten. Een huis van samenkomst waar wekelijks de gebeden klinken, waar gezongen wordt en de feesten worden gevierd. Waar een intense beleving van Jom Kippoer (grote Verzoendag) plaatsvindt naast de vrolijke verkleedpartij met Poeriem, wanneer de Estherrol wordt gelezen.

Met toestemming van de JGZ stuur ik binnen mijn eigen netwerk van Kerk & Israël en leerhuizen de informatie door, zie bijlage. Mocht u vragen hebben, dan kunt u terecht bij de secretaris van de JGZ, via een mail naar info@joodszeeland.nl .

Tags:
,