Willibrord- (toeristen)kapel viert op de valreep 90-jarig jubileum

DOMBURG – De Willibrordkapel in Domburg viert zondag 2 juli met een feestelijke eucharistieviering het 90-jarig jubileum. De toeristenkerk wordt na de zomer gesloten en verkocht, evenals de toeristenkerken in Zoutelande en Vrouwenpolder. De redenen voor sluiting zijn de snel teruggelopen inkomsten en het tekort aan vrijwilligers. De Emmauskerk in Dishoek blijft als enige van het kwartet over om in het vakantieseizoen (katholieke) gasten  te ontvangen voor de eredienst.

Geschiedenis

De Willibrordkapel is onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van Domburg als badplaats. In de negentiende eeuw waren er geen katholieken in Domburg, Dat veranderde toen de arts Johann George Mezger vanaf 1880 patiënten ging behandelen in het dorp. Gasten uit heel Europa kwamen naar Domburg, al dan niet van adel maar veelal katholiek. Die badgasten wilden tijdens hun verblijf naar de mis en Middelburg was te ver weg. Ondanks veel tegenstand verrees in 1898 in Domburg een houten gebouwtje voor vieringen voor badgasten.

De Willibrordkapel in Domburg viert op 2 juli 2023 het 90-jarig jubileum. Op 30 september 2023 in de laatste viering in deze toeristenkerk.

In 1932 werd de huidige kapel gebouwd, ontworpen door de Haarlemse architect Jacques van Velzen. Deze Willibrordkapel werd in 1933 ingezegend. Vanaf die tijd hebben vele koren, priesters en andere voorgangers erediensten geleid voor Domburgers en badgasten. De organisatie van de erediensten, het schoonmaken en ouderhouden van de kerk en inventaris en de samenwerking met de H. Maria Parochie Walcheren was in handen van een werkgroep. De werkgroep zorgde voor een meerwaarde van de kapel door het gebouw open te stellen voor culturele activiteiten. In de kerk zijn ook de kruiswegstaties te bezichtigen van Jan Toorop, die begin vorige eeuw vaak in Domburg verbleef.

Belangrijke functie

De Willibrordkapel heeft als toeristenkerk een belangrijke functie voor parochianen en zeker ook voor de toeristen, die inmiddels de plaatsen hebben ingenomen van de kuurgasten van weleer. Kenmerkend is het grote aandeel Duitse toeristen die de kerk tijdens hun vakantieverblijf bezochten, vandaar dat ook priesters uit Duitsland voorgingen. Nederlandse voorgangers verzorgden de viering samen met de werkgroepleden deels in het Duits. Bijzonder waren de zeer druk bezochte Paasvieringen en Kerstvieringen, waarin de vaste bezoekers en toeristen elkaar weer ontmoetten en na afloop van de viering konden bijpraten.

Jubileumviering

Tijdens de jubileumviering op 2 juli wordt door de werkgroep teruggeblikt op het 90 jarig bestaan en de vele gebeurtenissen. De dienst begint om 10.00 uur. Voorganger tijdens de jubileumviering is vicaris en waarnemend pastoor Paul Verbeek. Cantate Domino onder leiding Carlos d´Hert verleent muzikale medewerking. Op 30 september 2023 is de slotviering in de Willibrordkapel.

Lees ook: Toeristenkerk Zoutelande verkocht