Zeeuwen laatsten die voorgaan in Bethelkapel

DEN HAAG – Vandaag, dinsdag 30 januari 2019, stopt de Protestantse Kerk Den Haag met het kerkasiel en de doorgaande viering in de Bethelkapel, die waren bedoeld om het Armeense gezin Tamrazyan te behoeden voor uitzetting. Dat twittert Derk Stegeman, coördinator van het kerkasiel. Het kerkasiel in de Bethelkapel is niet langer nodig nu het kinderpardon wordt versoepeld. De regeringspartijen kwamen gisteravond overeen dat meer gezinnen in aanmerking komen voor het huidige kinderpardon. In de toekomst worden de criteria echter alsnog verscherpt.

Afgesproken is dat de kinderen van afgewezen asielzoekers, die nu langer dan vijf jaar in Nederland zijn, meer kans maken om hier alsnog te blijven. Die ruimere toepassing van het kinderpardon geldt waarschijnlijk voor negentig procent van 700 kinderen en hun familie. Er komt dus een uitzetstop voor die groep, totdat hun dossier beoordeeld is.

Afsluitingsdienst

In de Bethelkapel is de vreugde groot. Vandaag wordt dan ook een afsluitende viering gehouden. De laatsten die voorgaan in de permanente kerkdienst zijn Zeeuwen: Henk Goudzwaard, Stefan Francke, Ewout Klootwijk en Rianne Steenbeek. Gisteren ging Elizabeth Reijnhoudt uit Westkapelle voor in de doorlopende viering. Later volgen een speciale dankdienst en een feest om te vieren dat het kerkasiel positief is geëindigd.

Het kerkasiel begon 26 oktober 2018 in de Haagse Bethelkapel om het gezin Tamrazyan, dat na negen jaar Nederland uit moest, onderdak te verlenen en te behoeden voor uitzetting. Zo lang de dienst voortduurde was uitzetting onmogelijk, omdat de overheid geen religieuze viering mag onderbreken om mensen mee te nemen. De familie Tamrazyan stond in het verhitte politieke debat symbool voor gezinnen in gelijkwaardige situaties. Vanuit de Delta-regio toonden velen hun betrokkenheid door naar Den Haag te gaan en daar voor te gaan in de dienst of die bij te wonen.

Lees ook: Marathonviering Bethel blijft nodig