Beschouw juni als oefenperiode – vier met 30 mensen

Het moderamen van de landelijke Protestantse Kerk adviseert gemeenten om vanaf 1 juni – naast online vieren – samen te komen met maximaal 30 mensen. Op deze manier kunnen gemeenten oefenen met kerk-zijn in een anderhalve meter-setting. Het advies om tot en met 31 mei uitsluitend online kerkdiensten te verzorgen blijft van kracht.


Ds. René de Reuver: ,,God dank, kunnen we elkaar binnenkort weer ontmoeten. Tegelijkertijd is het een bitterzoet advies. Kerk-zijn in een anderhalve meter setting is echt een andere beleving dan dat we gewend zijn. Het spontane is er af. Er komen veel regels om rekening mee te houden. Respecteer die regels te allen tijde, maar wees vooral verheugd over het feit dat we weer samen kunnen komen rond het evangelie van Jezus Christus.”

Protocol

In overleg met de overheid hebben de gezamenlijke kerken besloten om gemeenten te vragen om in de maand juni alvast samen te komen met 30 mensen. Een protocol voor hoe om te gaan met kerk-zijn in een anderhalve meter setting stelt de Protestantse Kerk in de week van 11 mei 2020 beschikbaar.

In dit protocol worden richtlijnen gegeven voor routes in en naar het kerkgebouw, hygiëne, placering, uitnodigingsbeleid, zingen etc. Het is aan de kerkenraad om dit protocol om te zetten naar beleid voor hun gemeente.

Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat er meerdere vieringen achter elkaar worden georganiseerd of tegelijkertijd groepen van 30 mensen in verschillende zalen worden geplaatst, omdat dan de hygiënemaatregelen niet in acht genomen kunnen worden.

Uiteraard blijven de adviezen van de overheid ten allen tijde leidend. Mochten deze wijzigen, dan kan dit advies komen te vervallen.

Lees ook: Beperkt kerken weer mogelijk vanaf 1 juli