Eindelijk officiële opening Stadsklooster Middelburg

MIDDELBURG – Gedeputeerde Jo-Annes de Bat opent vrijdag 13 mei 2022, om 16.30 uur het Stadsklooster Simpelhuys Middelburg in de kapel van het stadsklooster. Daarmee kan het Stadsklooster Simpelhuys in Middelburg dan eindelijk officieel van start gaan. Pioniers van het stadsklooster, Jan Zwemer en Henk Goudzwaard, spreken in hun uitnodiging dan ook van de vervulling van hun grote droom: een plek creëren van stilte en bezinning, waar eenieder zich welkom voelt, waar luisteren naar en aandacht voor de ander centraal staat.’

Nadat vorig jaar de officiële opening moest worden uitgesteld in verband met de coronamaatregelen, konden begin februari de eerste Vespers worden gehouden. Inloop vanaf 15.30 uur, waardoor iedereen alvast kan ronddwalen in het eeuwenoude klooster onder het genot van een feestelijk aangeklede kop koffie of thee. Aansluitend op de opening wordt het glas geheven.

De opening is tevens het begin van drie dagen feest met verschillende activiteiten.

Br Thomas Quartier Osb

Br. Thomas Quartier Osb.

Zo geeft br Thomas Quartier Osb, theoloog des Vaderlands en muzikaal duizendpoot, vrijdagavond 13 mei vanaf 19.30 uur de concert-lezing ‘Deur op een kier, monastieke resonanties van Bob Dylan’. Deze voorstelling is voor iedereen toegankelijk. Na afloop (ongeveer 21.00 uur) kan er in gesprek worden gegaan met br Thomas.

Zaterdag 14 mei is er van 10.00 tot 16.00 uur Open Huis in het Stadsklooster. Vrijwilligers staan de bezoekers te woord en vertellen iets over de geschiedenis van het klooster en over de toekomst en de huidige plannen. Er zijn informatiestands van A Rocha Zeeland, Stichting DeRijckere orgel, Stichting Manteling Walcheren, Stichting Present, Schuldhulpmaatje Walcheren en De Huiberg.

Om 14.30 uur  verzorgt broeder Bram Hommel, lid van de Broeders van Huijbergen, in de kapel een lezing over Franciscaanse spiritualiteit. Thema is ‘Herstel mijn klooster.’

Om 20.00 uur geeft André Poortvliet op zijn speciale klavechord in de Franciscus-kamer een benefietconcert. Klik hier om aan te melden voor het concert.

Stadswandeling

Zondag 15 mei start om 15.00 uur bij het Stadsklooster een stadswandeling van ongeveer een uur. Onder leiding van stadsgids Piet Almekinders wordt gewandeld met als thema: het Middelburgse slavernijverleden. De tocht voert langs verschillende plaatsen die daaraan herinneren, zoals het slavernijmonument op de Balans. Deze activiteit wordt geïnitieerd door de twee groepen ‘Reisgenoten’ die al een aantal jaren actief zijn in het Stadsklooster.

Aansluitend aan de wandeling door Middelburg is er vanaf 16.30 uur in de kapel een voorstelling over slavernij van een Mime-groep onder leiding van Job van der Wal.