corona

Goese geloofsgemeenschappen pakken voorzichtig de draad weer op

GOES – Nu de coronabesmettingen teruglopen en de overheid vergaande versoepelingen heeft ingevoerd, kwamen de Goese geloofsgemeenschappen donderdagavond 1 juli 2021 voorlopig voor het laatst bijeen om over kerkelijke samenkomsten te overleggen. De bijeenkomst in de raadzaal van het stadhuis was een kleine primeur, want dit was de eerste fysieke bijeenkomst in lange tijd.

Mw Margo Mulder, burgemeester van Goes, schetste een positief beeld van het aantal besmettingen, de afschaling van verschillende maatregelen en de genormaliseerde bezetting van de ziekenhuizen. Ze wees er wel op dat de recente clusterbesmetting op het Ostrealyceum een signaal is om alert te blijven.

De versoepelingen betekenen voor de geloofsgemeenschappen dat er een opschaling van de kerkdiensten en andere activiteiten kan worden ingezet. Of al weer ‘terug naar normaal’ kan worden gegaan, valt echter nog te bezien. De aanwezige christelijke genootschappen en de moskeegemeenschap meldden tijdens de bijeenkomst voorzichtig te werk te willen gaan.

De 1,5 meter afstand – ook wel ‘vierkante 1,5 meter’ – blijft gehandhaafd, handen geven en de vredesgroet zijn niet toegestaan en handdesinfectie blijft de regel in de gebouwen.

In de Goese moskee is bij het vrijdagmiddaggebed het dragen van een mondkapje verplicht en bij 30 aanwezigen gaat de toegangsdeur dicht.

Verschillen

De Goese geloofsgemeenschappen verschillen van mening over jeugdactiviteiten, koffiedrinken na de kerkdienst en doordeweeks inloopwerk, zo bleek donderdagavond. De vraag daarbij is hoe voorzichtig je wel of niet moet zijn. Zo is men in een aantal geloofsgemeenschappen vrij om al dan niet een mondkapje te dragen.

Ook over de samenzang lopen de opvattingen uiteen. Iedereen wil graag maar niet ieder durft.

Speciaal aandachtspunt zijn de vieringen van het Heilig Avondmaal en de uitreiking van de Heilige Communie. Beide rituelen worden met grote zorgvuldigheid benaderd. Daarnaast bestaan er verschillen in opvatting over vaccinatie.

De verschillende landelijke koepels ondersteunen de gemeenschappen bij al deze onderwerpen, inclusief de terugblik op digitale vieringen. Duidelijk werd wel dat men vindt dat de creativiteit van digitale vieringen moet worden omgezet naar creativiteit in het terugwinnen van hen die liever achter het beeldscherm willen blijven zitten.

De geloofsgemeenschappen bedankten mw Mulder, die de aanzet gaf voor deze bijeenkomsten. Zij sprak de hoop uit dat een en ander heeft mogen leiden tot nadere onderlinge kennismaking en samenwerking.