Orgel Morgensterkerk Middelburg is gered

door Wim Staat

MIDDELBURG – Het Van Dam-orgel van de Morgensterkerk aan de Adriaen Lauwereyszstraat in Middelburg krijgt een nieuwe bestemming. Het instrument krijgt een nieuw leven in kerk De Fontein van de Gereformeerde Gemeente in Berkenwoude. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.

Het instrument verhuist zodoende voor de zoveelste keer. Het kwam in 1904-1906  tot stand voor de  toen gebouwde Nieuwe Kerk aan de Wilhelminastraat in Vlissingen. Uit vrees voor oorlogsschade is het in 1943 elders opgeslagen. Daarna ging het instrument terug naar de Nieuwe Kerk. Die liep zware schade op tijdens de Ramp van 1953. Dat was de hoofdreden voor de sloop van het bedehuis in 1954. Het orgel verkaste toen in 1958 naar de in 1955 geopende Johanneskerk aan de Bonedijkstraat. Het moest toen wel in een nieuwe kas, omdat de oorspronkelijke niet paste.

Orgel De Morgenster

Opname uit 2012 ©Willem Staat

Nadat de Johanneskerk in 1996 tegen de vlakte ging, is het orgel geplaatst in de Morgenster (tot dat jaar Getuigeniskerk geheten). De laatste dienst in die kerk is  in 2017 gehouden toen de Protestantse Gemeente Middelburg besloot, behalve dit bedehuis ook de Oostkerk en de Hoeksteen af te stoten. Flentrop Orgelbouw uit Zaandam bouwt het instrument de komende  tijd op. Het orgel ondergaat tegelijkertijd een restauratie. Dat is mede nodig wegens de vernielingen die in 2019 zijn aangericht in de leegstaande Morgensterkerk. Het orgel kwam in 1905 overigens tot stand door een  schenking van de rijke redersfamilie Blum-de Nie. Die maakte in 1930 ook de bouw mogelijk van het christelijke Bethesda-ziekenhuis, een van de voorgangers van het huidige Admiraal de Ruyterziekenhuis in Vlissingen.