Ring De Bevelanden buigt zich over problematiek kleine gemeenten

KRUININGEN –  De Ring De Bevelanden houdt dinsdag 31 oktober een ringavond in verengingsgebouw Rond-Inn in Kruiningen. Onderwerp van de avond is ‘Als de gemeente klein en kwetsbaar wordt’, over de mogelijkheden die een kleine gemeente heeft om kerk te blijven op het dorp.

De Ring De Bevelanden telt 32 gemeenten. Sommige daarvan zijn behoorlijk groot, maar er zijn, zeker in de dorpen, ook kleine, kwetsbare gemeenten. Vaak is de bezetting van de kerkenraad lastig geworden, waardoor het uitvoeren van allerlei taken op een paar schouders neerkomt. Toch willen de meeste kerken het liefst zelfstandig blijven en elke zondag in het eigen kerkgebouw een dienst houden.

De classis Delta heeft in de brochure ‘Als een gemeente klein en kwetsbaar wordt’ alle mogelijkheden en scenario’s voor kleine, kwetsbaar wordende gemeenten op een rij gezet. Er blijkt veel meer mogelijk dan velen denken, en met wat creativiteit en samenwerking kan een kleine gemeente nog lang present blijven op het dorp.

Tijdens de Ringavond op 31 oktober, bedoeld voor ambtsdragers, taakdragers en geïnteresseerde gemeenteleden, worden ideeën en ervaringen uitgewisseld. Delta-adviseur Janet Bac en leden van de classis zullen bij de bijeenkomst zijn.

De bijeenkomst in Rond-Inn (Hoofdstraat 77A) in Kruiningen begint om 19.30 uur. Aanmelden tot uiterlijk 25 oktober bij Theanne Boer via ringdebevelanden@gmail.com

Download HIER de brochure ‘Als de gemeente klein en kwetsbaar wordt’.