Ring Schouwen-Duiveland-Tholen

Ring Schouwen-Duiveland/Tholen praat over kleine gemeenten

BRUINISSE – De Ring Schouwen-Duiveland/Tholen/Sint-Philipsland houdt woensdag 24 mei in Bruinisse een bijeenkomst over ‘Kleine gemeenten: van kwetsbaar naar vitaal’.

Met de bijeenkomst hoopt de Ring na de coronaperiode de contacten tussen de gemeenten onderling weer te versterken. Het onderwerp over kleine gemeenten is zeer van toepassing op veel gemeenten in de Ring. Van de 31 gemeenten in de Ring is een aantal behoorlijk groot, maar vooral op de dorpen zijn er kleine kwetsbare gemeenten. De bezetting van de kerkenraad is lastig geworden, waardoor het uitvoeren van allerlei taken op een paar schouders neerkomt. Toch willen de meeste kerken het liefst zelfstandig blijven en elke zondag in het eigen kerkgebouw een dienst houden. Door samen te komen kunnen ervaringen worden uitgewisseld, en mogelijkheden worden doorgenomen. Classispredikant ds Arie van der Maas en enkele leden van de classicale vergadering luisteren en denken mee.

De brochure ‘Als de gemeente klein en kwetsbaar wordt’ van de classis Delta bevat mogelijkheden en scenario’s voor kleine gemeenten. Zo blijkt veel mogelijk door een andere bestuurlijke opzet, samenwerking met een (naburige) andere gemeente of een andere vorm van gemeente-zijn. Zelden is ‘doorgaan tot de laatste het licht uitdoet’ de beste route. Het vraagt dan ook creativiteit en maatwerk om een begaanbare weg te vinden voor de komende jaren. Het kan heel bemoedigend en inspirerend werken als een kleine gemeente met wat aanpassingen weer vitaal blijkt te kunnen worden.

De bijeenkomst is bedoeld voor ambtsdragers, taakdragers en geïnteresseerde gemeenteleden en wordt 24 mei gehouden in gebouw Ichtus, Kerkplein 1 in Bruinisse. Aanvang 19.30 uur. (eind 21.30 uur). Aanmelden vóór 20 mei 2023 via predikant@hervormdzierikzee.nl, met vermelding van het aantal personen en de naam van uw gemeente.

Download hier de brochure ‘Als de gemeente klein en kwetsbaar wordt’.