Van der Maas: ‘Niet doorslaan, maar tot bezinning en gesprek komen’

VLISSINGEN – ,,In de kerk is iedereen welkom!” Dat vindt landelijk PKN-sciba René de Reuver, die het opneemt voor de Arnemuidse hervormde predikant ds M. Klaassen. Klaassen gaat komende zondag niet zoals gepland, voor in Gorinchem. De kerkenraad van Gorinchem heeft hem naar aanleiding van zijn mening over de omstreden Nashvilleverklaring gevraagd niet te komen. Daar is Klaassen ‘in goed overleg’ mee akkoord gegaan.

René de Reuver

Afgelopen week ontstond veel commotie over de Nashvilleverklaring over huwelijk en (homo)seksualiteit. In Gorinchem leidde het bericht dat ds Klaassen zondag zou voorgaan in de Grote Kerk tot flinke ophef. Ds Klaassen is één van de initiatiefnemers van de Nederlandse versie van de Nashvilleverklaring.

De Reuver twitterde vrijdag dat hij hoopt dat men in deze gevoelige kwestie niet in de valkuil van de Nashvilleverklaring valt: elkaar uitsluiten. De Reuver wil het gesprek vooral lokaal zoeken, in een veilige ruimte.

Delta- classispredikant Arie van der Maas is het volledig eens met De Reuver: ,,We moeten niet doorslaan nu, maar tot bezinning en gesprek komen.”, zo schrijft hij op Facebook.

Maandag liet Van der Maas zich scherp afwijzend uit over het publiceren van de vertaalde Nashville-verklaring. ,,Inmiddels slaat het protest tegen de verklaring wel flink door. Het onderwerp en de mensen er achter zijn ook te belangrijk om er een soort hype van te maken.”

Dominee Arie van der Maas

Dominee Arie van der Maas

Van der Maas is niet blij dat ds Klaassen is gevraagd niet voor te gaan in Gorinchem, ‘al heeft iedere kerkenraad eigen afwegingen te maken’. ,,Ds Klaassen is een goede collega die vanuit zijn geloof en visie doet wat hij meent dat goed is. En die inzet mag er ook zijn, sterker nog, ik waardeer het dat we die inbreng hebben binnen de Protestantse Kerk, ook al ben ik het inhoudelijk op sommige punten (zoals de inhoud, de vorm en de timing van de vertaalde Nashvilleverklaring) niet eens met hem.”

De classispredikant voerde afgelopen week ‘een goed gesprek’ met zijn collega Klaassen. ,,Over en weer niet verwijtend maar wel op zoek naar elkaars intenties en zoekend naar wat nu en de komende tijd belangrijk is voor de kerk en voor mensen van welke geaardheid ook. Ik hoop en bid dat we, zeker in de kerk, weer tot bezinning en gesprek komen. Zeker ook na de beweging die de initiatiefnemers van de verklaring gisteren hebben gemaakt.”

Van der Maas wenst Arnemuiden en haar predikant veel geluk met de uitbreiding en vernieuwing van het kerkgebouw. ,,Alle goeds en zegen gewenst hiermee en met de groei en bloei van de gemeente!”

Lees ook: Nashvilleverklaring is beschamend