7000 Vakantietasjes voor kinderen in armoede

UTRECHT – Van Zeeland tot Groningen, van Overijssel tot Brabant: de afgelopen weken zijn 120 protestantse gemeenten in heel Nederland in touw geweest voor de Actie Vakantietas van Kerk in Actie. En niet zonder resultaat: 7000 kinderen werden verblijd met een rugzak vol zomerspullen.

Kinderen uit kwetsbare gezinnen kunnen meestal niet op vakantie. Wanneer in de zomervakantie hun klasgenootjes er even tussen uit kunnen en leuke uitstapjes maken, blijven zij thuis achter. Dat ook de meeste kinderactiviteiten deze zomer zijn afgelast vanwege de coronamaatregelen, komt daar nog eens bovenop. In 120 protestantse gemeenten door heel Nederland sloeg men de handen ineen om iets te betekenen voor deze kinderen.

Dit jaar kon voor het eerst ook worden gekozen voor de nieuwe duurzame tasjes van Kerk in Actie. De tas is gevuld met een kaartje voor zwembad, inclusief snack en een drankje, een cadeaubon van de Bruna, muntjes voor een ijsje en een vlieger.

Steeds meer kinderen in armoede

Door de coronacrisis zal het aantal kinderen in armoede toenemen. Armoedebestrijders verwachten in september een grote toename van gezinnen die hulp nodig hebben om schoolkosten, contributie van sportclubs of verjaardagen te betalen. Kinderen zullen hiervan de dupe worden. Ook kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer waarschuwt voor veel nieuwe armoede onder gezinnen met kinderen: ,,Al die verloren banen zorgen achter de voordeur voor armoede, ook bij gezinnen die hiervóór niet met armoede te maken hadden. Dat leidt tot extra stress bij ouders, en daarmee ook bij kinderen.”

Meedoen met uw gemeente

Kerk in Actie organiseert de Actie Vakantietas samen met kerken in heel Nederland. Bij Kerk in Actie kunnen de vrolijk gekleurde rugtasjes worden besteld en deze worden gevuld door enthousiaste gemeenteleden van kerken uit het hele land. De actie kan het hele jaar door worden georganiseerd, bijvoorbeeld ook in de komende herfstvakantie of kerstvakantie. In 2019 deden 165 protestantse gemeenten in Nederland mee aan de actie Vakantietas. Er konden toen bijna 10.000 kinderen blij worden gemaakt met een vakantietas vol leuke spullen voor de vakantie.

Bestelmogelijkheid 1

Dit jaar zijn er tasjes fairtrade geproduceerd in Sri Lanka en gemaakt van 100% organisch katoen. De stevige tasjes zijn beschikbaar in de kleuren rood en groen en uw bestelling wordt in beide kleuren geleverd. Afmeting van de tasjes is 40 cm x 43 cm, waarvan 3 cm tunnel waar het koord doorheen gaat. Deze tasjes kosten 1 euro per stuk. Bestel deze tasjes hier

Bestelmogelijkheid 2

U kunt ook dezelfde plastic rugtasjes bestellen als vorig jaar, deze worden geleverd in diverse kleuren. Deze tasjes kosten € 0,50 per stuk. Bestel deze rugtassen hier

Heeft uw diaconie geen geld, of lukt het niet een bijdrage van de gemeenteleden te krijgen? Dan heeft Kerk in Actie een stimuleringsbijdrage beschikbaar en kunt u de tasjes goedkoper of gratis aanvragen. Stuur u daarvoor een e-mail naar Janet Bac.

Stappenplan en tips

Kijk voor meer informatie en tips op www.Kerkinactie.nl