Andere kerst: pijnlijk, maar het is niet anders

WEMELDINGE – ,,Opnieuw dit jaar geen kerstfeest zoals we dat als gemeenten graag vieren. Pijnlijk, maar het is niet anders.’’ Onze classispredikant ds Arie van der Maas steekt in een nieuwe coronabrief woensdag 15 december 2021 naar aanleiding van de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge de gemeenten in de classis Delta een hart onder de riem.

Hoewel de meeste gemeenten eigenlijk al ernstig rekening hielden met continuering van de avondlockdown, waardoor kerkdiensten na 17.00 niet kunnen worden gehouden, is het toch ingrijpend dat er ook dit jaar geen diensten zijn op kerstavond en oudejaarsavond. Daarvoor zullen andere tijdstippen of online mogelijkheden moeten worden gezocht.

Zingen

Er is wel een verschil met de vorige winter want er zijn voorlopig nog ruimere mogelijkheden voor zang en samenzang tijdens de diensten overdag en de online diensten. Er wordt vooralsnog volstaan met het dringende advies om ingehouden te zingen en het aantal liederen/coupletten te beperken. Vorig jaar gold de maatregel dat er vier of vijf zangers in een dienst mochten zijn. Uiteraard blijven alle andere basismaatregelen als anderhalve meter, ventilatie en mondkapjes bij verplaatsing etc. van kracht.

Ds Van der Maas heeft op dit moment niet de indruk dat er op korte termijn ingrijpende wijzigingen komen in de adviezen en maatregelen, maar, zoals premier Rutte en minister De Jonge al aangaven tijdens de persconferentie van dinsdag 14 december, de dreiging van de omikron-variant kan in de komende weken mogelijk leiden tot aanscherping van de maatregelen.

Nadere advisering

In de komende dagen is er nader overleg tussen minister Grapperhaus van Justitie en de koepels van religieuze organisaties (waaronder de kerken verenigd in het CIO). Op basis daarvan komt het CIO rond het weekend met nadere advisering. Ds Van der Maas verwijst in zijn brief naar het bericht dat het CIO vandaag publiceerde (klik hier) en het bericht van synodescriba ds Rene de Reuver. (Klik hier)

Onze classispredikant wenst een ieder een goede laatste week van Advent en te midden van alle beperkingen een gezegend Kerstfeest. Hij geeft daarbij Psalm 80 aan, een van de psalmen voor komende zondag, de vierde van Advent. Het is een lied vol verlangen naar het licht van Gods aanschijn:

O God van Jozef, leid ons verder,
hoor ons en wees weer onze herder;
gij vuurkolom, straal gij ons toe.
Waak op, o Held, wij worden moe;
laat lichten ons uw aanschijn, Heer,
doe ons opstaan en help ons weer.