Festival of Nine Lessons and Carols in Vlissingen

VLISSINGEN  -De Evensingers, onder leiding van Ineke Wijkhuijs-van den Driest, verzorgen zondag 24 december in de Sint Jacobskerk in Vlissingen het traditionele Festival of Nine Lessons and Carols (de L&C). Aanvang 16.30 uur.

In de L&C worden in negen korte lezingen de verhalen rond de schepping en de komst van de Vredevorst vertelt. De lessons worden afgewisseld met het zingen van carols in samenzang en door het koor. Er werken tijdens dit L&C-festival verschillende lectoren mee. Jos Vogel bespeelt het orgel.

Van origine bestaat uit Festival uit volksmelodieën met teksten die niet liturgisch waren en daardoor heel toegankelijk. Voor 1875 mochten deze Carols niet eens in de kerk gezongen worden omdat ze niet religieus genoeg zouden zijn. De bekende organist en componist John Stainer (1840-1901) verzamelde de melodieën en maakte ze geschikt voor gebruik in de Choral Evensong van Saint Paul’s Cathedral. Het geheel sloeg dusdanig aan dat veel andere cathedrals dit gebruik van carols overnamen.

Inmiddels heeft de traditie van het Festival of Nine Lessons and Carols wereldwijd haar intrede gedaan en een immense populariteit verworven. De bekendste versie is die van King’s College in Cambridge, waar het Festival of Nine Lessons and Carols sinds 1918 wordt gehouden. Bij King’s College is de eerste carol die wordt gezongen altijd: ‘Once in royal David’s city’. Sinds 1928 wordt het Festival of Nine Lessons and Carols (met uitzondering van 1930) jaarlijks door de BBC uitgezonden op radio en later ook via televisie en social media.

Het Festival of Nine Lessons and Carols werd in 2006 in de Sint Jacobskerk geïntroduceerd door Leo Smit (1928-2018) en kreeg een vaste plek in de vieringen vanaf 2012. Sindsdien vindt het Festival of Nine Lessons and Carols in de Sint Jacobskerk jaarlijks plaats op de laatste zondag voor Kerstmis (die dit jaar toevallig op kerstavond valt).