Kerstpakkettenactie zeelieden groot succes

door Wim Staat

Vrijwilligers pakken de kerstpakketten in.

RITTHEM – De actie voor het verstrekken van kerstpakketten aan zeelieden, waaraan ook vanuit de classis volop is meewerkt, is een doorslaand succes. Dat vertelde zondag Marianne Kloosterboer, voorzitter van de Mission to Seafarers. Vanuit het Zeemanshuis in Vlissingen worden meer dan 550 pakketten naar de schepen gebracht. In andere jaren waren het er meestal 200.

Zondagmiddag 13 december 2020 ging een legertje met mondmaskers uitgeruste vrijwilligers in het Zeemanshuis in Vlissingen-Oost aan de slag om de pakketten in te pakken. Scheepsbezoekers zorgen ervoor dat ze dezer dagen worden bezorgd bij de beoogde ontvangers.

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor duizenden zeevarenden. Ze worden niet afgelost en kunnen dus ook hun familie niet bezoeken. Bij het lossen en laden mogen ze meestal ook niet aan wal. Vanwege de bijzondere omstandigheden is de actie nog ruimer publiek onder de aandacht gebracht dan in andere jaren.

Eigen actie Goes

In Goes zetten Bernadette en Piet de Smit een eigen actie op. Beiden zijn al twaalf jaar vrijwilliger. Piet vervoert normaliter zeelieden met een busje van de schepen naar het Zeemanshuis en weer terug. Helaas kan dat momenteel niet omdat het dicht is door de crisis. Omdat er in het huis ook koffie en bier mag worden gedronken wordt het namelijk aangemerkt als horecavoorziening. Bernadette werkt als vrijwilliger in de winkel. De actie vanuit Goes leverde zelfs spullen op tot vanuit Noord-Brabant. De kerstpakkettenactie is ook het collectedoel van de adventsserie die Omroep Zeeland dit jaar uitzendt op zondagen. In de eerste aflevering ging havenpastor dominee Pascal Handschin voor.

De zeelieden hebben door hun langdurige verblijf aan boord vaak grote behoefte aan de volgende artikelen: douchegel, deodorant, scheerschuim, shampoo, tandpasta, en tandenborstels. Die zijn in groten getale ingeleverd door mensen die gehoor gaven aan de oproepen in de media.

Mutsen breien

Vrijwilliger Saskia Martherus geeft uitleg.

De zeelieden krijgen behalve genoemde artikelen ook mutsen, sjaals en sokken. Veel is gemaakt zijn door breisters uit de Sint Jacobskerk in Vlissingen. En door Irma Waleson uit Middelburg die zich eveneens enorm inzette. Verder krijgen de zeelieden een tablet chocolade, terwijl er ook bonbons en zakken pinda’s zijn aangeleverd. Tenslotte zit er in het pakket een wenskaart en een usb-stick, waarop een kerstdienst staat.

Donaties

Saskia Martherus laat het sleutelkoord zien dat in elk kerstpakket zit.

Marianne Kloosterboer vertelde zondag dat er behalve spullen ook veel geld is gedoneerd. Zodoende kunnen er aan de zeelieden telefoonkaarten worden verkocht tegen sterk gereduceerd tarief. Kloosterboer heeft nog een gebeurtenis van dit jaar om tevreden op terug te kunnen zien. De voorzitter van The Mission nam deel aan de succesvolle lobby in Den Haag voor structurele overheidsfinanciering van de zeemanshuizen.  De Tweede Kamer aanvaardde een motie van Wytske Postma (CDA) die beoogt dit te bereiken.

Klik hier voor verhaal over steun aan zeelieden
Klik hier voor verhaal Zeelieden kunnen geen kant meer op