Minister Hugo de Jonge houdt Preek van de Leek in Middelburg

MIDDELBURG – (Demissionair) minister Hugo de Jonge gaat zondag 7 april voor in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Hij zal dan de Preek van de Leek uitspreken. De Jonge stelde zelf de sobere liturgie samen en koos de schriftlezing. In zijn Preek van de Leek staat hij stil bij het thema ‘trouw aan elkaar’ als antwoord op het onbehagen en de toenemende onzekerheid in de samenleving.

Als schriftlezing koos hij een aantal verzen uit het boek Ruth en laat hij zich inspireren door de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt.

De Preek van de Leek begint om 16.30 uur in de Nieuwe Kerk. Vanaf 16.00 uur is men welkom in de naastgelegen Wandelkerk voor koffie of thee. Na de Preek is er gelegenheid voor ontmoeting.

Beeld uit de dienst

De Preek van de Leek is een kerkdienst zonder theoloog, maar met een leek die met een persoonlijk verhaal in een eeuwenoude formule een beetje boven zichzelf uitstijgt. Vroeger waren dominees opiniemakers. Die rol is overgenomen door columnisten, cabaretiers, schrijvers, journalisten, influencers, politici en wetenschappers. Zij ontmaskeren, houden de boel bij elkaar en zeggen waar het op staat. In de Preek van de Leek zal de leek zich kwetsbaar moeten durven opstellen. Ze spreken niet vanuit hun functie of verantwoordelijkheid, maar vanuit hun persoonlijke drive.

Op twee zondagen in het jaar beklimt een leek de kansel van de Nieuwe Kerk in Middelburg. Dat zijn mensen met een Zeeuwse connectie die in de samenleving van zich hebben laten horen. Of ze nu gelovig zijn of niet.

De organisatie is in handen van de Taakgroep Vorming en Toerusting Nieuwe Kerkgemeente.