Nog even geduld aub

WEMELDINGE – Het eventueel loslaten van de anderhalve meterregel per 25 september 2021 betekent in veel gevallen dat er (voorlopig) voor grote bijeenkomsten en evenementen een coronatoegangsbewijs is vereist. Dat werd duidelijk dinsdag 14 september tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister Hugo de Jonge. Wat dat betekent voor ‘toegang’ tot kerkdiensten en  andere activiteiten/evenementen van gemeenten en kerken is nog niet helemaal helder.

Deze week is er nader beraad binnen het CIO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken), waarna het CIO overlegt met minister Grapperhaus. Ook het debat  in de Tweede Kamer van donderdag 16 september is van belang, omdat de Kamer de veranderingen al dan niet zal goedkeuren of aanpassen.

Delta-classispredikant ds Arie van der Maas vraagt in een brief (woensdag 15 september) aan kerkenraden, predikanten en kerkelijk werkers om even geduld te hebben tot na het weekend. Dan zal de landelijke kerk met een zorgvuldig en afgewogen advies naar buiten komen over hoe om te gaan met de nieuwe richtlijnen. Want in welk opzicht maken we dan in de kerk toch andere afwegingen dan in de rest van de samenleving? Wat betekent een en ander in de beeldvorming en waar liggen op dit en andere punten risico’s?

Omdat de nieuwe coronamaatregelen pas per 25 september in werking treden, zou berichtgeving vanuit de landelijke kerk op maandag 20 september kerkenraden voldoende tijd moeten geven om eigen afwegingen op basis van deze landelijke richtlijnen te kunnen maken. Ds Van der Maas hoopt op begrip en zal nadere informatie verstrekken zodra die beschikbaar is.