Orgelstad Middelburg

MIDDELBURG –  Vanaf deze zomer worden orgelactiviteiten in de Nieuwe Kerk, de Oostkerk en de Sint-Augustinuskerk van Middelburg onder de vlag van Orgelstad Middelburg gecoördineerd en gepresenteerd. Orgelstad Middelburg is een stichting in oprichting, als gezamenlijk initiatief van de instanties die momenteel op deze locaties orgelactiviteiten organiseren.

Belangrijke doelen van Orgelstad Middelburg zijn het promoten van het orgelbestand in de Zeeuwse hoofdstad en het afstemmen van het aanbod orgelmuziek. Het hoofdbestanddeel van de programmering is een serie zomeravondconcerten op dinsdagen van eind juni tot eind augustus in de drie genoemde kerken.

Het Van Leeuwen-orgel (1954) in de Nieuwe Kerk, het De Rijckere-orgel (1782) in de Oostkerk en het Duyschot/Müller-orgel (1707/1754) in de Sint-Augustinuskerk zijn interessante instrumenten met ieder hun verschillende karakteristieken. Er wordt een breed repertoire op de orgels ten gehore gebracht.

Zowel gerenommeerde organisten als jonge talenten zijn/worden uitgenodigd om concerten te verzorgen. Naast betaalde avondconcerten zijn er vrij toegankelijke lunchconcerten in de Oostkerk op donderdagmiddagen in juli en augustus. Ook vinden er regelmatig masterclasses en excursies plaats, waaronder een orgeltocht langs vijf binnenstadskerken onder leiding van Sietze de Vries op  zaterdagmiddag 1 juli.

Concertdata:

27 juni,  Oostkerk: Leo van Doeselaar

4 juli, Oostkerk: Pieter Dirksen

11 juli, Nieuwe Kerk: Vincent de Ridder

18 juli, Nieuwe Kerk: Geerten Liefting

25 juli, Nieuwe Kerk: Evan Bogerd

1 augustus, Nieuwe Kerk: Adriaan Hoek

8 augustus, Nieuwe Kerk: Wybe Kooijmans

15 augustus, Nieuwe Kerk: Margreeth de Jong

22 augustus, Sint Augustinuskerk: Bernard Winsemius

29 augustus, Sint Augustinuskerk: Victor Baena.

De concerten beginnen om 20.00 uur, toegang € 10, kinderen t/m 12 jaar gratis.

Meer informatie over Orgelstad Middelburg, de georganiseerde activiteiten en de betreffende orgels is te vinden op de nieuwe website orgelstadmiddelburg.com