Uitstel opening Stadsklooster maar activiteiten wel van start

MIDDELBURG – De officiële opening van het Stadsklooster Simpelhuys in Middelburg op 26 en 27 november wordt in verband met de verscherpte coronamaatregelen uitgesteld naar volgend jaar. Monastiek pioniers van het stadsklooster, Jan Zwemer en Henk Goudzwaard, zitten echter niet bij de pakken neer en beginnen toch met de kleinschalige activiteiten. Dus vanaf 28 november staan de deuren van het stadsklooster (gevestigd in de Engelse Kerk en het Simpelhuys) open voor mensen die ontmoeting, bezinning en zingeving zoeken.

Op de zondagavonden zijn er wekelijks vespers (19.00 uur) en door de week is er iedere donderdag, vrijdag en zaterdag inloop van 10.00 tot 18.00 uur (inloop in de huyskamer en stilteplaats in de kapel). Iedere maandag is er van 8.30 tot 9.00 uur in de kapel een stiltemeditatie om de week goed te beginnen. De eerste vesper is op 28 november, eerste advent.

Het Stadsklooster Simpelhuys in Middelburg.

De Stichting Stadsklooster Simpelhuys ziet de huyskamer als plaats van ontmoeting voor iedereen die daar behoefte aan heeft, de kapel voor stilte en bezinning en het gehele klooster als basis voor activiteiten op het gebied van meditatie, bezinning, saamhorigheid en zingeving. Het moet dus een moderne ontmoetingsplek in een historisch klooster worden.

Het monastieke karakter van het klooster komt terug in verschillende activiteiten zoals pelgrimstochten, mystieke lezingen, leefgroepen, lectio divina, filmbesprekingen, simpelhuystochten, themadagen rond maatschappelijke thema’s en spiritualiteit en getijdegebeden (waaronder de vespers).

Zodra dat weer mogelijk is zal het Stadsklooster in het voorjaar officieel worden geopend door gedeputeerde Jo-Annes de Bat. De concert-lezing van br Thomas Quartier en de franciscaanse lezing van br Bram Hommel zullen zo mogelijk ook naar die openingsdatum worden verzet.

Lees ook: Gastvrij Stadsklooster Simpelhuys gaat voor aandacht en stilte