Ds Harry Smit en dochter Judith presenteren persoonlijk boek over wat joods zijn voor hen betekent

HAAMSTEDE – Wat betekent het om een Joodse ziel te hebben, wat betekent het joods-zijn voor iemand in de loop van zijn leven? Ds Harry Smit, oud-predikant van Haamstede, schreef er samen met zijn dochter Judith Boekel-Smit een boek over:  ‘De ziel van Catharina’. Het boek wordt in maart een aantal maal gepresenteerd, waaronder in Middelburg.

Catharina Keizer, moeder van Harry Smit en oma van Judith Boekel-Smit.

Het boek ‘De ziel van Catharina’ gaat over het onderduik- en bekeringsverhaal van de joodse moeder van Harry Smit, Catharina Keizer. Zij schreef in de jaren negentig haar aangrijpende verhaal op over wat er met haar en haar familie is gebeurd in de periode van 1938 – 1945.

Zoektocht

Catharina moest als 15-jarig meisje in 1942 onderduiken. Zij ontkwam ternauwernood aan de eerste razzia’s. Het betekende dat ze een ander mens moest worden, telkens weer moest ze zich aanpassen. Zo kwam ze ook in aanraking met de kerk en het christelijk geloof. De gevolgen waren enorm voor de rest van haar leven. Harry Smit en zijn dochter Judith Boekel-Smit gingen op zoek naar die gevolgen, niet alleen bij Catharina, ook bij haar kinderen, kleinkinderen en zelfs haar achterkleinkinderen.

De verhalen en interviews uit deze zoektocht zijn ‘geweven’ in het aangrijpende verhaal van Catharina’s onderduikperiode.

Ds Harry Smit.

Schrijvers zoon Harry Smit en kleindochter Judith Boekel-Smit: ,,Tezamen laten ze zien dat onze joodse ziel diep in ons verankerd zit. Elke dag zijn wij ons ervan bewust dat ons bestaan niet vanzelfsprekend is. Zonder Catharina’s moed en doorzettingsvermogen waren wij er niet geweest. Dit besef zit diep in ons. Niet alleen door de littekens van de oorlog die we met onze geboortes hebben meegekregen. Ook door het bloed dat vol passie en levenslust door onze aderen stroomt. Het is onze joodse ziel.’’

Boekpresentaties

‘De ziel van Catharina’ wordt op vier plaatsen gepresenteerd:

5 maart: Landgoed Zonheuvel, Amersfoortseweg 98, Doorn, 14.00-17.00 uur. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan rabbijn Soetendorp.

19 maart: Koningkerk, Bruijnings Ingenhoeslaan 4, Voorburg, 14.00-17.00 uur. High tea boekpresentatie.

26 maart: Synagoge Middelburg (Herenstraat 14), 14.30 uur. Opperrabbijn Jacobs zal bij de presentatie aanwezig zijn.

27 maart: Jachtlaankerk, Jachtlaan 143, Apeldoorn, 20.00 uur.

Het boek is nu al te reserveren, klik hier Via deze link is het ook mogelijk om aan te melden voor een van de boekpresentaties.