oecumene

En toch … Paasgroet vanuit de kerken

(Nieuwsbrief Raad van Kerken april 2020)

In deze week voor Pasen volgen we als christenen Jezus op zijn weg naar Jeruzalem. De voorbereidingstijd van veertig dagen die hieraan voorafging hield in Nederland gelijke pas met de uitbraak en verspreiding van het Coronavirus. Daarmee is de vraag naar de betekenis van lijden en opstanding voor velen groter dan ooit. Hoe kunnen we, in Gods Naam, het hoogtijfeest van Pasen vieren als ziekte en dood rondwaren? En als aan de grenzen van Europa duizenden vluchtelingen in opvangkampen geen kant op kunnen?

Er is één woordje dat mij, soms tegen beter weten in, telkens weer houvast geeft. Je zou het de kortste geloofsbelijdenis kunnen noemen die er is. En toch! Toch is het woordje dat alles omkeert en misschien wel het enige woordje dat we hebben om elkaar mee te troosten en steunen. Daarmee is het voor mij, zeker dit jaar, het Paaswoord bij uitstek. Spreken nieuwsfeiten nieuwstaal, het woordje toch spreekt geloofstaal. Het doet een appel op ons om ons niet neer te leggen bij die harde feiten. Als op Paasmorgen de klokken van onze kerken luiden, als weerklank van de Klokken van troost en hoop, dan verkondigen zij de wereld dat Christus toch is opgestaan. En dat zijn licht ons blijvend omringt.

Namens de Raad van Kerken wens ik u allen gezegende Paasdagen toe!

Ds. Christien Crouwel, algemeen secretaris

Lees hier de hele paasgroet

Kerken en corona

Liederen voor online kerkdiensten

De EO stelt opnames van Nederland Zingt-liederen beschikbaar voor gebruik in een digitale kerkdienst. De omroep wil kerken helpen bij het samenstellen van hun livestream nu kerkdeuren gesloten zijn. Het gaat om een brede selectie van liederen.

Meer lezen

Klokken van troost en hoop luiden door

Op woensdag 18 maart startte de actie Klokken van troost en hoop, die door de Raad van Kerken overgenomen werd. Op verzoek van velen is besloten deze actie te verlengen.

Meer lezen

Samen in Vertrouwen

‘Juist in de tijd dat wij fysieke afstand van elkaar moeten nemen, moeten we geestelijk tot elkaar komen’. Dat is de boodschap van de 13 (inter)religieuze en levensbeschouwelijke leiders, in de gezamenlijke video genaamd ‘Samen in Vertrouwen’.

Meer lezen

Paaslied in coronatijd

Hoe vier je in deze tijd Pasen, nu niemand naar de kerk kan om dat samen te vieren? De Amerikaanse lieddichteres Carolyn Winfrey Gillette uit Philadelphia schreef hiervoor een Paaslied. Gert Landman vertaalde het.

Meer lezen

Vluchtelingen

Raad pleit voor evacuatie vluchtelingen uit Griekse kampen

Het coronavirus heeft inmiddels het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos bereikt. Op het eiland zitten meer 20.000 mensen dicht opeen gepakt. De Raad van Kerken pleit voor evacuatie.

Meer lezen

Meer nieuws

Dr Olav Fykse Tveit

Afscheid Olav Fykse Tveit van Wereldraad

Na ruim tien jaar als algemeen secretaris dienstbaar te zijn geweest aan de Wereldraad van Kerken nam dr. Olav Fykse Tveit op 1 april afscheid.

Meer lezen

105e herdenking van de Armeense genocide

De herdenking van de genocide van 1915 is een belangrijk moment voor de Armeense gemeenschap. Zij roept kerken op om op de zondag vóór of na 24 april de slachtoffers in de eredienst te gedenken en voor hen te bidden.

Meer lezen