LJP: Een bijzondere ontdekking, orgelmuziek en beelden van ver

MIDDELBURG – Het Lange Jan Project Middelburg heeft voor donderdag 3 augustus weer een aantal activiteiten op het programma staan. Om 13.00 uur verzorgt Daan Los in de Koorkerk het Meditatief Moment, om 15.00 uur geeft Jan Wisse in de Koorkerk het miniconcert en om 16.00 uur wordt in de Wandelkerk de nieuwe tentoonstelling officieel geopend.

Meditatief Moment

Daan Los vertelt in het Meditatief Moment over een gedenkboek dat via via bij hem is terechtgekomen. In het boek heeft Dien van Pagé (geboren in 1873) jarenlang gebeurtenissen opgeschreven die haar blij maakten of verontrustten. Daan Los kreeg toen hij vijftien was van haar dochter Gijsbertha (zijn ‘tante Bert’) bijles wiskunde. Daan deed in het gedenkboek een bijzondere ontdekking over tante Bert. Het Meditatief Moment wordt muzikaal omlijst door Walter van Willigen op piano.

Miniconcert

Jan Wisse.

Jan Wisse speelt tijdens het Miniconcert werken van W.A. Mozart, J.S. Bach, G. Böhm en F. Liszt. Jan wisse kreeg zijn eerste orgellessen van Arie Joosse. Later studeerde hij orgel en piano bij Leen de Broekert aan de Zeeuwse Muziekschoolin Middelburg en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Johann Th. Lemckert. Daarna studeerde hij aan het Conservatoire Internationale de Musique in Parijs bij Marie-Louise Langlais. Hij sloot deze studie af met een Premier Prix, de hoogste waardering. Aan de Haarlemse Zomeracademie volgde hij meestercursussen bij Ewald Kooiman en Jean Boyer en aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen sloot hij zijn beiaardstudie met onderscheiding af. Jan Wisse won verschillende prijsen op (internationale) orgelconcoursen. Hij geeft regelmatig concerten en werkt geregeld mee aan radio- en cd-opnames. Naast zij lespraktijk voor orgel en piano is hij dirigent van verschillende koren. Hij is als organist verbonden aan de Gereformeerde Gemeente in Aagtekerke en was jarenlang voorzitter van de Verneinging van Organisten der Gereformeerde Gemeenten (VOGG). Toegang tot het miniconcert is vrij, er is een collecte aan de uitgang.

Tentoonstelling

Beelden van Hetty Begheyn.

De nieuwe tentoonstelling in de Wandelkerk is getiteld ‘Beelden van ver’. Hetty Begheyn maakte stoere figuren, koppen van krijgers, paarden en mensen. Alle beelden zijn van klei gemaakt, zodat ze, aldus de maakster, ‘qua vorm en qua inhoud oer en stoer zijn, oprecht en onopgesmukt, referend aan het ware en wezenlijke’.

De koffiehoek is vanaf 12.00 uur open.