Lezing ‘De Exodus ontrafeld’ in Terneuzen

TERNEUZEN – Egyptoloog Marleen Reynders geeft dinsdag 17 oktober 2023 in Cultuurpodium Porgy en Bess in Terneuzen een lezing over ‘De Exodus ontrafeld’.

Marleen Reynders.

Marleen Reynders (egyptoloog KU Leuven) geeft lezingen en gastcolleges in binnen- en buitenland, begeleidt cultuurreizen en is auteur van verschillende boeken over het oude Egypte. In haar lezing gaat ze in op migraties en deportaties die de geschiedenis van de mensheid tekenen. De Bijbelse uittocht van het volk Israël uit de slavernij van Egypte naar het Beloofde Land is hiervan een iconisch voorbeeld. Maar wat is de historische kern van het Exodusverhaal? Waren de Israëlieten slaven in Egypte? Is er een verklaring voor de Bijbelse plagen? En welke plek wordt bedoeld met de Rode Zee? Vond de exodus echt plaats en wanneer dan? Eeuwenlang heeft men de exodus uit Egypte als een historische gebeurtenis beschouwd. Dit standpunt staat ondertussen op losse schroeven door belangrijke archeologische ontdekkingen, intrigerende tekstvondsten en nieuwe wetenschappelijke inzichten.

Marleen Reynders neemt de aanwezigen mee op een boeiende reis terug in de tijd en brengt nieuwe perspectieven aan door een duidelijk onderscheid te maken tussen het historische bronnenmateriaal en de theologische betekenis ervan.

De lezing op 17 oktober begint om 20.00 uur (einde 22.00 uur). Inloop vanaf 19.00 uur. Kaarten € 7.50 (scholieren € 5.00). Kaarten te koop via www.porgyenbess.nl of via boekhandel Van de Sande, Terneuzen.